5 Eylül 2008 Cuma

'uzaklar olmasa kimse inanmaz Allah'a' | m. fatih kutan


‘şimdi hayatla aramda kankırgın bir perde var.’ dizesiyle açılan bir kitabın hakkı dozu arttırılmış kederle ödenir ancak! Bunu her hamarat şiir okuyucusu bilir de, ‘abi’liğini ve şiir ustalığını kanıtlamış bir şair bilmez mi?
Hüseyin Alemdar’ın 7.şiir kitabı ‘vakitler incelikler’. İlki 2007’de düzenlenen Attila İlhan Şiir Ödülü’ne layık görülen dosyanın kitaplaşmış hali. Hani ödüllerin çok tartışıldığı bir zamanda, ödülün başında kaptanımızın ismini görünce heyecanlanmıştım fazlasıyla, görüyoruz ki buna değmiş.
Daha çok Milliyet Sanat ve Varlık dergilerinde yayınlanan şiirler bunlar.’Ayna’ şiirini Merdiven Şiir’in 13-14. sayısında, ‘Nişane’ şiirini ise En Güzel Aşk Şiirleri (Nurettin Durman, Akis Kitap, 2006) kitabında okuduğumu da belirtmeliyim.Bu antolojide öne çıkan iki şiirden biriydi bana göre.(Diğeri ise ‘Trenlerin ardından koşan yalnız köpekler ve kadınlardır’, Betül Dünder).
Vakitler’deki şiirlerin hepsi incelikler’deki şiirlerinse çoğunluğu başka bir şairden alıntıyla başlıyor ve bitiyor.Bu epigraflar hangi vakte denk düşüleceğine, hangi incelikle akraba olunacağına kapı aralayacak şekilde seçilmiş.Çok meşakkatli bir ‘iş’in altına girmiş Alemdar, her şiir bir şairi anlatıyor.Hangi vaktin şairiyse o vakte denk düşüyor şiirin ibresi.’İnfilak Vakti’ Cansever’i, ‘Nilüfer Vakti’ Necatigil’i anlatıyor mesela.Bir de ‘Cem’âh Süreya’ var ki, kırılgan bir şiir!
Şiirler hece ile yazılmamışlar ama dize sayısına önem verilmiş.Vakitler’in hepsi –giriş ve çıkıştaki epigraflar hariç- 21 dizeden oluşmakta.Tüm bu sınırlamaya ve alıntıladığı dizelerin tuzağına düşme tehlikesi varken, ‘tehdit’lere aldırış etmeden cesur bir ustalıkla sıyrılıyor bu çıkmazlardan.Kullandığı imgeler ve imgeleştirdiği insanlar/eşyalar/değerler çarpıcı benzetmelerle veya keskin söylemlerle aktarılmakta.’yarısı kül bir cigarayım artık ne yapsam nafile’ derken de ‘sahi sen mi demiştin, kimsenin karanfil lâle yetişmiyor içinde’ diye içlendiğinde de aynı inceliği ve ustalığı ve içtenliği görmekteyiz.
‘Aslında şairler üzerinden Türk şiirinin 15 yılını özetlemeye çalıştım.’ Diyor röportajında(Yeni Şafak Kitap, sayı 26).Anlattığı şairlerden birçoğu ölmeden önce tanıdığı ve vakit geçirdiği şairler ve evet, onların son demlerinden keder, hüzün, aşk, kadın, vakitler ve incelikler kalmış Hüseyin Alemdar’a yadigâr.
O ‘kankırgın perde’ pek kalkacak gibi değil ama kitabı okurken perdeyi aralayıp haşarı bir merakla gözetlerken şiirleri Ataol Behramoğlu’nun dizeleri duyuluyor sanki uzaktan:
‘bunu anlattılar hep, yani yiten bir aşkı
geçerek bu dünyadan bütün ölü şairler’
*vakitler incelikler, hüseyin alemdar, türkiye iş bankası kültür yayınları

Hiç yorum yok: