22 Ocak 2009 Perşembe

george w. bush tarihin çöp sepetine gidiyor! | küresel bak

20 ocak salı '09

Değerli basın emekçileri, değerli dostlar,

ABD Başkanı George W. Bush bugün koltuğunu, seçimleri kazanan Barack Obama’ya bırakacak. Bush, bir soru üzerine, görevi bıraktıktan sonra, yüksek paralar karşılığında seminerlerde konuşmalar yapabileceği cevabını vermiş. Bush, emekliliğin tadını çıkartmaya hazırlanıyor. Bütün dünyanın savaş karşıtları ise onun insanlık ve savaş suçlarını gittiği her yerde yüzüne çarpmaya hazırlanıyoruz.

O Filistin halkının düşmanıdır!
Saldırgan İsrail devleti, kendisini en çok Bush döneminde rahat hissetti. İsrail Lübnan’ı 2006’da bir ay boyunca bombaladı ve yine çoğu sivil, yaklaşık 1200 Lübnanlıyı öldürdü.
Bu katliam karşılığında İsrail’in ABD’den aldığı tek şey, sınırsız destekti.
İsrail, Filistin’i bölen utanç duvarını Bush’un desteğiyle inşa etti. Bush döneminde İsrail Filistin’i defalarca bombaladı. Siviller katledildi, savaş suçları işlendi. Bu suçların gündeme geldiği uluslararası tüm kurullarda İsrail’i ABD korudu.
G. W. Bush, görevini bırakmadan önce suçlarına bir yenisini daha ekledi. İsrail’in vahşi Gazze saldırısını, “Kendini savunma hakkını kullanıyor” diyerek aklamaya çalıştı. Saldırıya oluşan tepki üzerine BM’de gündeme gelen kınama önerisini her zamanki gibi veto etti.
Bush’un kendini savunmadan ne anladığını biliyoruz. ABD 2001 yılından beri Afganistan’da, 2003 yılından beri Irak’ta kendisini “savunuyor”.
Gazze’de çok kısa sürede büyük bir katliam gerçekleşti. 1300 kişi öldü. Bunun üçte biri çocuklar, yaralıların büyük çoğunluğu kadınlar. Onbinlerce Filistinlinin evi yıkıldı. Ateşkesten sonra İsrail ordusunun denetiminde Gazze’ye giren basın, İsrail vahşetinin ne anlama geldiğini görüntüledi. Yıkılmayan hastane, okul yok Gazze’de.

O Afganistan halkının kasabıdır!
11 Eylül’de İkiz Kulelere yapılan saldırıdan çok kısa bir süre sonra Bush liderliğinde ABD Afganistan’a karşı bir intikam işgali başlattı. Afganistan’ı günlerce bombaladı, misket bombaları kullanıldı. Yoksul Afgan halkı, yiyecek paketlerine benzeyen bombalarla kandırıldı ve öldürüldü. Afganistan’da 15 bine yakın sivil öldürüldü. Afganistan yedi yıldır işgal koşullarında yaşıyor.
NATO ABD’nin işgalinin taşeronu gibi çalışarak Afganistan’da savaşıyor.
Ve Afganistan’ı yedi yıldır yakıp yıkma emrini veren G. W. Bush, bugün emekli oluyor!

O Irak halkının katilidir!
Son araştırmalar, Irak’ta 2003 yılından beri bombalarla parçalanarak öldürülen 94 bin ceset olduğunu açığa çıkardı. Irak’ta işgalin kanlı bilançosu çok daha ağır. Beş buçuk yılda Irak’ta işgalin sonucu olarak yaklaşık 2 milyon kişinin öldüğü kabul ediliyor.
Irak’ta bölge ve şehir isimleri, Felluce gibi, Samara gibi, artık Bush’un emriyle işlenen kitlesel katliamları hatırlamak için kullanılıyor.
Ebu Garip ise tüm dünyada insanları utanç içinde bırakan işkence görüntüleriyle, Bush’un Irak işgalinin iç yüzünün açığa çıkartan bir simge haline geldi.
Öldürülen 2 milyon Iraklının önemli bölümünü çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.
Irak’ta toplumsal yapı, eğitim ve sağlık hizmetler, tüm altyapı hizmetleri Saddam Hüseyin döneminden daha da gerilemiş durumda.
Bush’un meriyle başlayan işgalden beri, Irak, nüfusu azalan bir ülke durumunda. Milyonlarca Iraklı Irak’ı terk etti. Irak’ın kültürü, tarihi yağmalandı.

O yalancıların başıdır!
Bush, önce Afganistan’a ardından Irak’a saldırırken daha sonra açığa çıkan çok kesin yalanlar söyledi. “El Kaide’yi çökertmek”, “Demokrasi taşımak”, “Kadınları özgürleştirmek”, “Kitle imha silahlarını yok etmek” gibi yalanlar, işgalin ilk yıllarında açığa çıktı.
Bush, daha sonra itiraf etti: Bazı bilgiler maalesef yanlış veya yanıltıcı, istihbaratlar yönlendirici ve abartılıydı. Yani savaşın ve işgalin bütün bahaneleri yalandı. Özgürlük ve demokrasi vaadi yalandı. Kitle imha silahları yalandı. Irakta yoktu ama ABD depolari kitle imha silahlarıyla doluydu.
Bush, Afganistan ve Irak’ta kitle imha silahlarını, savaşlarda kullanımı yasaklanmış olan kimyasal, fosforlu silahları kullandı. Felluce saldırısında kimyasal silahların kullanıldığı açığa çıktı.
O demokrasi düşmanı bir ırkçıdır!
Bush, ABD’deki neo-conların sözcüsü olarak, dev şirketler adına dünya hegemonyası için verilen savaşta ırkçılığıyla, demokrasi düşmanlığıyla, saldırgan emperyalizmin baş temsilcisi oldu.
Bush Irak ve Afganistan’a, ABD’nin dünya hegemonyasını garantiye almak için saldırdı. Her türlü uluslararası hukuku ve insan hakkını bu yüzden çiğnedi. Bu yüzden, emperyalizmin simgesi haline geldi.

O bir savaş suçlusudur!
Bush döneminde uygulanan saldırgan ve ırkçı politikalar halkların direnişi karşısında mağlup ve teşhir oldu. Çünkü dünya halkları Afganistan ve Irak işgaline en baştan itibaren karşı çıktılar. Başta ABD, tüm ülkelerde büyük bir savaş karşıtı hareket doğdu. Bush hiçbir zaman işgal politikalarını meşrulaştıramadı. Bush’u destekleyen ülkeler birbiri ardından işgalin ortağı olmaktan vaz geçti. ABD Ortadoğu’da, Afganistan ve Irak’ta yalnızlaştı.
Bush’un yardakçıları devrildiler, seçimleri kaybettiler.
Latin Amerika’da esen demokratik rüzgar ABD’nin dünya hegemonyası planlarını daha da bozdu. Savaş skandalları Bush’un en yakınındaki isimlerin teker teker istifa etmesine neden oldu.
Ne Afganistan ne Irak, Bush’a teslim olmadı. Lübnan İsrail’e teslim olmadı. İsrail, tarihinde ilk kez askeri bir yenilgi aldı. ABD ise, Irak’ta tümüyle başarısız oldu.
Bush ise, yalancılığı, emperyalist kibir ve ikiyüzlülüğü, üç kağıtçılığı, kitlesel cinayetleri, ekonomik krizleri, idam severliği ifade eden, itibarı en düşük başkan olarak tarihin çöp tenekesine gitmeye hazırlanıyor.
Ama Bush karşısında çok büyük küresel eylemler örgütleyen, içine milyonlarca insanı çeken savaş karşıtı hareket Bush’u savaş suçlusu ilan etti. Bu suç ömür boyu onun peşinde olacak.
Bush savaş ve insanlık suçlarından yargılanana kadar onun peşini bırakmayacağız.

Değerli basın emekçileri, değerli dostlar,
Bush’un işgal politikalarına Ortadoğu halklarının tepkisi, son gidişinde Iraklı bir gazeteci tarafından kafasına atılan ayakkabı ile simgeleşti. Utanmadan Irak’ta basın açıklaması yapan Bush’a ayakkabısını fırlatan Iraklı gazeteci El Zayid, Bush’un bütün böbürlenmelerini sona erdirdi.
Gösterdiği tepki ile bütün dünyanın takdirini kazanan El Zayid, şimdi Irak’ın kukla hükümetinin tehdidi ve baskı altında. Biz Türkiyeli savaş karşıtları olarak, El Zayid’in siyasi sığınmacı olarak Türkiye’ye davet edilmesini istiyoruz.
Bugün tarihin çöp sepetine giden Bush’un ardından teneke çalarken, burada bulunan herkesi El Zayid’in simgesel eylemini şimdi burada tekrarlamaya davet ediyoruz.
İşte ayakkabılar, işte G. W. Bush’un yüzsüz yüzü.
Bush’un savaş ve insanlık suçlarını unutmayacağız…
Onun dünyaya yaptıklarını unutmayacağız…

Bush; Irak’taki, Afganistan’daki, Filistin’deki işgaldir.
Bush, Ebu Garip'tir, Guantanamo'dur, Felluce katliamıdır!
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına
Yıldız Ramazanoğlu ve Roni Margulies

Hiç yorum yok: