7 Ekim 2009 Çarşamba

altyazı | ekim '09


İKİ DİL BİR BAVUL
Bir iletişimsizlik aracı olarak ‘dil’

50. YILINDA YENİ DALGA
8 yönetmenden 8 film ile Yeni Dalga’ya bugünden bakmak

UZAK İHTİMAL
Mahmut Fazıl Coşkun’dan bol ödüllü bir ilk film

AŞKIN (500) GÜNÜ
En son ‘gençlik fenomeni’

SAM RAIMI
‘Korkunun auteur’ü son filmiyle köklerine dönüyor

ALTIN PORTAKAL ve FİLMEKİMİ
Ekim ayının iki vazgeçilmez festivalini değerlendirdik

Aylık Sinema Dergisi Altyazı, 88. sayısının kapağına Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın belgeseli İki Dil Bir Bavul’u taşıyor. Denizlili bir öğretmenin, tüm öğrencilerin Kürtçe konuştuğu bir köy okuluna atanmasını ve anadil farklılığından dolayı öğretmen ve öğrenciler arasında yaşanan iletişimsizliği sade bir dille aktaran İki Dil Bir Bavul, filmi Türkiye’deki güncel politik bağlamı içerisinde değerlendiren iki ayrı yazıyla ele alınıyor.

Derginin son sayısının büyük bir bölümü ise Yeni Dalga’nın (Nouvelle Vague) 50. yıldönümü için hazırlanmış özel içeriğe ayrılmış durumda. Yıllardır üzerinde yazılıp çizilen bir akımın ne olduğunu tarif etmekten ziyade günümüzden Yeni Dalga’ya bakınca neler gördüğümüzü, kimi klasikleşmiş kimi kıyıda köşede kalmış sekiz Yeni Dalga filmiyle inceleyen dosyada Altyazı yazarları, Alain Resnais’nin Hiroşima Sevgilim, François Truffaut’nun Çalıntı Öpücükler, Jean-Luc Godard’ın Vivre sa vie ve Agnès Varda’nın Yersiz Yurtsuz gibi filmlerinin kendilerinde bıraktığı izler üzerinden ‘Yeni Dalga ruhu’ denen kavramı filmlerin içinde arıyorlar.

Altyazı’nın Ekim sayısında dikkat çeken diğer filmlerden bazıları ise şöyle: Yukarı Bak / Up (Pete Docter), Ölümcül Tuzak (Kathryn Bigelow), Son Vampir (Chris Nahon), Günışığı Temizleme Şirketi (Christine Jeffs), Pontypool: Öldüren Kelimeler (Bruce McDonald), Hayatın Tuzu (Murat Düzgünoğlu), Tıkanma (Clark Gregg), Donmuş Irmak (Courtney Hunt).
...

Hiç yorum yok: