18 Kasım 2008 Salı

14. gezici festival notları


14. Gezici Festival Ödülleri

Altın Kaz Ödülü
İçimdeki Çöl - Rodrigo Pla (Meksika)

Gümüş Kaz Ödülü
Sonbahar - Özcan Alper (Türkiye)

Özel Mansiyon
Kar - Aida Begic (Bosna Hersek)

Siyad Ödülü
Sonbahar - Özcan Alper (Türkiye)

Kısa Film İzleyici Ödülü
Skhizein - Jérémy Clapin (Fransa)

Kars Şehir Sineması'nda düzenlenen ödül töreninde Meksikalı Yönetmen Rodrigo Pla'nın "İçimdeki Çöl" adlı filmi Altın Kaz'a layık görüldü. Kendisi ödül töreninde bulunmadığı için Pla'nın ödülü Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden tarafından oyuncu Tuncel Kurtiz'e verildi. Yönetmen Özcan Alper'in Altın Kozalı filmi "Sonbahar", Gümüş Kaz ve SİYAD ödülüne layık görüldü. Mansiyon ödülü de Bosnalı kadın yönetmen Aida Begic'in Kar filmine verildi.

Altın Kaz ödül törenine; Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, yönetmenler, sinema sanatçıları ile çok sayıda sinamasever katıldı. Ödül töreninin saatlerce öncesinden şehir sineması önünde toplanan yüzlerce kişi salona girebilmek için kuyruklar oluşturdu. Salonun dolması nedeniyle dışarıda bekleyenler salona alınmadı. Salona giren bir çok kişi de töreni ayakta izleyebildi.

Espirili konuşmalarla geçen ödül töreni sanatçı Tuncel Kurtiz'in ödülünü almasının ardından Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'yla karşılıklı oynamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Sonbahar, üniversite yıllarında cezaevine giren Yusuf’un 10 yıl sonra döndüğü memleketinde geçirdiği son aylarını konu alıyor. Sonbahar filmi ile Gümüş Kaz ve SİYAD ödülü olmak üzere toplam 2 ödül alan Yönetmen Özcan Alper, geceye damgasını vuran isimlerden oldu. Festival süresince hiçbir zaman ödül almayı beklemediğini ifade eden Alper, isminin okunmasının kendisini sevindirdiğini söyledi. Özcan Alper; "Sadece ödül almak değil bu şekilde festivallere katılmak, filminizin gösterilmesi, konuşulması, seyirciyle buluşması ve basına ulaşmasını çok daha iyi ve güzel bir şekilde buluyorum." dedi. Alper, festivali çok güzel bulduğunu ifade ederek, "Kırmızı halı bulunmasa da sinema perdesi vardı. Çok sıcak bir karşılama gördük." dedi. Alper, kendi filminden daha çok beğendiğini söylediği Açlık / Hunger filminin vizyona girebilmesi için, 5000 avroluk para ödülünü paylaşmak istediğini söylemişti.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması'nda 9 film Altın Kaz, Gümüş Kaz ve SİYAD ödülleri için yarıştı.

Altın Kaz Film Festivali'nde, Rodrigo Pla'nın ikinci uzun metraj filmi İçimdeki Çöl (Desierto Adentro), Cannes'de ilgi gören, aynı zamanda Saraybosna Film Festivali'nin açılış filmi Kar (Snijeg), Bulutların Üstünde (Wolke 9); Belçika yapımı Moskova, Belçika (Aanrijding In Moscou), Goran Markovic'in Montreal'de en iyi yönetmen ve Fipresci Ödülü'nü kazandığı son filmi Turne (Turneja), Açlık (Hunger), Müzik belgeselleri çeken Mika Kaurismaki'nin son filmi Üç Bilge Adam (Kolme Viista Miesta), Özcan Alper'in Altın Koza'lı Sonbahar ve Türkiye'den Semih Kaplanoğlu'nun Süt filmleri yarıştı.

Hiç yorum yok: